AWANS - szkoły Kielce: technikum zawodowe, liceum, gimnazjum, zasadnicza szkoła zawodowa,kielce
Strona główna         Dodaj do ulubionych         Ustaw jako startową         Linki         Polityka prywatności        
  Menu

Współpracujemy z :





 

Awans - media społecznościowe:

  Aktualności
2018-01-23
Profilaktyka żywieniowa
Tym razem Koło Żywieniowców edukuje pierwszoklasistów. W Szkole Podstawowej nr 20 w Białogonie Pani Kamila Sobaś opiekun naukowy koła i Członkowie Koła Żywieniowców Jana Zatyrka (uczennica III TŻ) i Marta Łygońska (uczennica IV TŻ) spotali się z uczniami klas pierwszych. Omówiono potrzebę właściwego odżywiania dzieci w wieku wczesnoszkolnym.
Pani Kamila Sobaś wyjaśniła, iż w zdrowej diecie dziecka powinny znaleźć się produkty o wysokiej wartości odżywczej, które zaspokoją potrzeby na wszystkie składniki odżywcze: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne. Zaleca się, aby dziecko w wieku wczesnoszkolnym spożywało 5 posiłków dziennie, w tym trzy podstawowe (śniadanie, obiad i kolacja) oraz dwa mniejsze dodatkowe (drugie śniadanie i podwieczorek). Dieta dzieci powinna być różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Wyjaśniono jak oznaczane są produkty spożywcze i w jaki sposób przedstawiają producenci żywności skład produktów żywnościowych. Dodatkowo, dlaczego należy ograniczać żywność przetworzoną (np.: sevendays, danio), słodycze i słodkie napoje, a także w jaki sposób ta żywność wpływa na zdrowie i zachowanie dzieci.
Na zakończenie spotkania dzieci uczestniczyły w zdrowym poczęstunku. Miały możliwość spróbować zdrowe propozycję potraw na II śniadanie i podwieczorek: tartinki z pastą z awokado posypane ziołami, kasza orkiszowa z owocami i serkiem twarogowym, muffinki z owocami zbożowe, batoniki owocowe i koktajl z jarmużu. Marta i Jana zachęcały dzieci do spożycia, a niektóre do spróbowania zdrowych przekąsek.
Dzieci wzięły udział w zabawie sprawdzającej podstawową wiedzę o produktach spożywczych. Na zakończenie z wielką radością podziękowały gościom.
PS Podziękowania należą się również pozostałym członkom Koła za cenne wskazówki podczas przygotowywania wykładu i dziewczynom z Koła Gastronomicznego za pomoc w przygotowaniu poczęstunku.
Profilaktyka żywieniowa
Profilaktyka żywieniowa

Powrót






English version
EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanish

Dzień Otwartej Szkoły  Dzień Otwartej Szkoły  Dzień Otwartej Szkoły  

Targi Edukacyjne  Targi Edukacyjne  Targi Edukacyjne  

Przejdź do galerii

  Sport
2018-03-19
Najlepsza rakieta...
W piątek została rozegrana ostatnia runda Kieleckiej Ligi Badmintona. Rakietą numer 1 okazała się nasz uczennica Irena Blekhert pokonując inne ...

więcej >>


  Zapisy

Imię i nazwisko:
Pole wymagane.

Adres e-mail:
Pole wymagane.Niepoprawny format.

Jaki kierunek i telefon:
Pole wymagane.

Ile to 3+7?

Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO) z dn.27 kwietnia 2016 roku (art.13 RODO) informujemy iż: 1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Centrum Kształcenia Awans ul. Helenówek 2 i 4 Kielce reprezentowana przez Dyrektora 2. Powołaliśmy Inspektora Danych Osobowych, z którym można skontaktować się tel.: 604-883-679, mail: iod@awans-szkoly.pl 3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu nawiązania kontaktu zgodnie z art.6 ust.1 lit.f RODO 4. Odbiorcami Pana/Pani danych osobowych będą osoby będące zaangażowane w kontakt oraz osoby uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa. 5. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres 2 lat 6. Posiada Pan/Pani prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (* jeżeli przetwarzanie odbywa się na podstawie zgody), którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem; 7. Przysługuje Pani/Panu prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych. 8. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niepodanie danych uniemożliwi nawiązanie kontaktu.


  Przegląd Zawodów, zobacz film


Podania

Pobierz podanie Technikum
Pobierz podanie Branżowa Szkoła I stopnia
Pobierz podanie Liceum Ogólnokształcące
 
Pobierz podanie SP 

Pobierz podanie do szkoły zaocznej