Strona główna         Dodaj do ulubionych         Ustaw jako startową         Linki        
  Menu

Współpracujemy z :





 

Awans - media społecznościowe:

  Aktualności
2018-01-23
Profilaktyka żywieniowa
Tym razem Koło Żywieniowców edukuje pierwszoklasistów. W Szkole Podstawowej nr 20 w Białogonie Pani Kamila Sobaś opiekun naukowy koła i Członkowie Koła Żywieniowców Jana Zatyrka (uczennica III TŻ) i Marta Łygońska (uczennica IV TŻ) spotali się z uczniami klas pierwszych. Omówiono potrzebę właściwego odżywiania dzieci w wieku wczesnoszkolnym.
Pani Kamila Sobaś wyjaśniła, iż w zdrowej diecie dziecka powinny znaleźć się produkty o wysokiej wartości odżywczej, które zaspokoją potrzeby na wszystkie składniki odżywcze: białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne. Zaleca się, aby dziecko w wieku wczesnoszkolnym spożywało 5 posiłków dziennie, w tym trzy podstawowe (śniadanie, obiad i kolacja) oraz dwa mniejsze dodatkowe (drugie śniadanie i podwieczorek). Dieta dzieci powinna być różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości. Wyjaśniono jak oznaczane są produkty spożywcze i w jaki sposób przedstawiają producenci żywności skład produktów żywnościowych. Dodatkowo, dlaczego należy ograniczać żywność przetworzoną (np.: sevendays, danio), słodycze i słodkie napoje, a także w jaki sposób ta żywność wpływa na zdrowie i zachowanie dzieci.
Na zakończenie spotkania dzieci uczestniczyły w zdrowym poczęstunku. Miały możliwość spróbować zdrowe propozycję potraw na II śniadanie i podwieczorek: tartinki z pastą z awokado posypane ziołami, kasza orkiszowa z owocami i serkiem twarogowym, muffinki z owocami zbożowe, batoniki owocowe i koktajl z jarmużu. Marta i Jana zachęcały dzieci do spożycia, a niektóre do spróbowania zdrowych przekąsek.
Dzieci wzięły udział w zabawie sprawdzającej podstawową wiedzę o produktach spożywczych. Na zakończenie z wielką radością podziękowały gościom.
PS Podziękowania należą się również pozostałym członkom Koła za cenne wskazówki podczas przygotowywania wykładu i dziewczynom z Koła Gastronomicznego za pomoc w przygotowaniu poczęstunku.
Profilaktyka żywieniowa
Profilaktyka żywieniowa

Powrót






English version
EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanish

Nasi uczniowie strzelają  Nasi uczniowie strzelają  Nasi uczniowie strzelają  

Tydzień Życzliwości i Tolerancji  Tydzień Życzliwości i Tolerancji  Tydzień Życzliwości i Tolerancji  

Przejdź do galerii

  Sport
2018-02-09
Trzecie miejsce w badmintonie
Wczoraj odbyła się druga runda kieleckiej ligi badmintona. Występowały tam rzecz jasna nasze trzy uczennice: Iryna Blekhert, Anhelina Preiss i ...

więcej >>


  Zapisy

Imię i nazwisko:
Pole wymagane.

Adres e-mail:
Pole wymagane.Niepoprawny format.

Jaki kierunek i telefon:
Pole wymagane.

Ile to 5+2?


  Przegląd Zawodów, zobacz film


Pobierz podanie Technikum
Pobierz podanie Branżowa Szkoła I stopnia
Pobierz podanie Liceum Ogólnokształcące